Romeo i Julija kratka lektira (2023)

  • 1 Analiza
  • 2 Elementi djela
  • 3 Kratak sadržaj
  • 4 Analiza likova
  • 5 Biografija:William Shakespeare

Analiza djela Romeo i Julija. Tragediju je napisao William Shakespeare. Kratka lektira, likovi, kratak sadržaj i književni elementi drame o tragičnoj ljubavi mladića i djevojke. Provjera znanja pročitanog djela na brz i jednostavan način!

Analiza

William Shakespeare inspiraciju za tragediju pronalazi u poznatoj legendi o dvoje ljubavnika iz Verone koji su završili tragično. Romeo i Julija jedno je od najpoznatijih autorovih djela, a ujedno je to i jedna od najpoznatijih ljubavnih tragedija. Autor je djelo napisao 1593., tijekom njegove prve faze stvaralaštva.

Radnja tragedije opisuje dvije zaraćene obitelji, obitelj Capuletti i obitelj Montecchi. To je sukob koji se prenosi već generacijama, a do pomirenja dolazi nakon tragične ljubavi dvoje mladih ljubavnika. Romeo i Julija pripadaju dvjema suparničkim obiteljima i svjesni su da nitko neće odobravati njihovu ljubav.

Planiraju se vjenčati u tajnosti, no spletom nesretnih okolnosti Romeo ubije Julijinog bratića zbog čega mora hitno pobjeći iz Verone inače će ga osuditi na smrtnu kaznu. Julija je prisiljena udati se za Parisa te traži pomoć od oca Lorenza koji je već jednom pomogao njoj i Romeu.

Zajedno smišljaju plan bijega. Julija popije napitak koji će umrtviti njeno tijelo. Vijest o njenoj smrti brzo se proširila i tako je stigla do Romea kojega Lorenzo nije stigao obavijestiti o njihovom planu. Kad je ugledao Julijino beživotno tijelo popije otrov nakon čega se ona ubrzo probudi i probode se njegovim bodežom jer nije htjela živjeti bez Romea.

Obitelji Capuletti i Montecchi napokon uviđaju što je učinila njihova mržnja.

Elementi djela

Vrsta: tragedija u pet činova

Tema: zabranjena ljubav Romea i Julije, koja završava tragično zbog nepromišljene mržnje njihovih obitelji

Pouka: čista i iskrena ljubav sve pobjeđuje, ništa joj ne može stati na kraj, osim smrti

Vrijeme radnje: 14. stoljeće

Mjesto radnje: Verona

👉🏼 ZA VIŠU OCJENU! 👈🏼
Analiza djela i likova + najvažnija pitanja / odgovori za ovo djelo! Nabavite ovdje >>>

Kratak sadržaj

Prolog

U prologu pripovjedač objašnjava kako su u središtu radnje dvije ugledne i cijenjene obitelji. Obje obitelji žive u Veroni i između njih vlada dugogodišnja mržnja i netrpeljivost. Unatoč tom neprijateljstvu, mladić i djevojka koji potječu od te dvije obitelji se zaljube. Autor naglašava kako će oboje umrijeti zbog neprijateljstva između njihovih obitelji.

Prvi čin

Radnja prvog čina smještena je u gradu Veroni, na javnom trgu. Samson i Grgur ulaze na scenu i započinju razgovor o dvjema obiteljima koje se mrze. Ubrzo stižu Abraham, Baltazar, Benvoglio i Tibaldo. Abraham i Baltazar započnu dvoboj s Grgurom i Samsonom, dok su Benvoglio i Tibaldo pokušavali smiriti situaciju.

Naknadno stižu gospodin i gospođa Montecchi te gospodin i gospođa Capuletii te i oni zapodjenu svađu. Knez Escalo zatim zaprijeti svima kažnjavanjem ako ne prestanu sa svojim svađama i neprestanim sukobima remetiti javni red i mir.

Benvoglio izražava zabrinutost za Romea koji neprestano tužno uzdiše i zatvara se u sobu. Gospođa Montecchi, Romeova majka, je primijetila promjene u ponašanju svog sina, ali niti njoj nije poznat razlog njegovih problema.

Benvoglio pokuša saznati što se događa, ali Romeo mu odgovara kako ga je rastužio prizor od maloprije. Nije mu jasno zašto se njihove obitelji još uvijek svađaju i mrze. Također priznaje kako je zaljubljen, ali nije htio odavati ništa više.

U međuvremenu, Capuletti razgovara s Parisom koji želi zaprositi njegovu kćerku Juliju. Ipak, Julija ima tek četrnaest godina stoga njen otac predlaže Parisu da joj se udvara, ali želi pričekati njen šesnaesti rođendan za udaju.

Dok Benvoglio i Romeo razgovaraju o bukvinom listu, nailazi sluga Capulettijevih i poziva ih na zabavu, naravno samo ako nisu pripadnici obitelji Montecchi. Na nagovor Benvoglia, Romeo pristane i upute se na zabavu.

Radnja se prebacuje na sobu u kući obitelji Capuletti. Majka poziva Juliju kako bi joj predložila brak za Parisa. Julija priznaje kako još o braku nije razmišljala, ali na majčin nagovor pristaje dati šansu Parisu. Romeo, Mercuzi i Benvoglio stižu na zabavu, ali pokriveni kako ih nitko ne bi prepoznao. Romea muči što je njegova ljubav zabranjena i stoga mu ljubav sada predstavlja velik teret.

Na zabavu stiže obitelj Capuletti te svima zažele dobrodošlicu. Tibaldo je uspio uočiti Romea te sav bijesan odmah obavijesti gospodina Capulettija. No, Capulleti ne želi praviti scenu pred gostima pa smiruje situaciju.

Romeo prilazi Juliji i govori joj laskave riječi te je dvaput poljubi. Nakon toga, Romeu prilazi Julijina dojilja i objašnjava mu kako je upravo poljubio Capulettijevu kći.

Drugi čin

Unatoč saznanju da je Julija Capulettijeva kći, Romeo ne može prestati misliti o njoj. Preskače zid i ulazi u njezin vrt. Doziva Juliju koja ubrzo izlazi na balkon te izražavaju jedno drugom ljubav. No, oboje su svjesni činjenice da se njihove obitelji ne podnose i da nikako neće moći podržavati njihovu vezu.

Julija predlaže da se netko od njih dvoje odrekne svoje obitelji kako bi se mogli voljeti. Moraju se ubrzo rastati jer bi Romeov život bio ugrožen ako ga netko tamo zatekne. Još jednom se zaklinju u ljubav jedno drugome i Julia poručuje Romeu neka joj javi pismom ako se želi vjenčati.

Radnja se premješta u ćeliju redovnika Lorenza. Redovnik je vrlo spretan u prepoznavanju ljekovitih biljaka i pravljenju napitaka i lijekova. Lorenza posjećuje Romeo i priznaje mu ljubav koju gaji prema Juliji te ga moli za blagoslov.

Mercuzio i Benvoglio su zabrinuti za svog prijatelja, nisu sigurni da je Romeo svjestan u što se upušta te se boje da bi mogao nastradati. Romeo šalje poruku Juliji i poručuje joj da posjeti poslije podne oca Lorenza kako bi kod njega obavila ispovijed i pripremila se za vjenčanje.

Dojilja prenosi vijesti Juliji i sastaju se u Lorenzovoj ćeliji.

Treći čin

Radnja je smještena na javni trg gdje se odvija mačevanje Tibalda i Mercuzia. Romeo pokuša spriječiti sukob, ali stigao je trenutak prekasno. Tibaldo je uspio raniti Mercuzia koji ubrzo premine. Romeo rastužen i bijesan zbog prijateljeve smrti napadne Tibalda i ubije ga. Na savjet Benvoglia, Romeo bježi jer će ga vrlo vjerojatno optužiti na smrt ako ga uhvate.

Julija se nalazi u svom vrtu gdje pokušava dozvati Romea, ali ubrzo stiže njena dojilja koja je vidjela što se dogodilo na trgu. Julija proklinje Tibalda i pošalje dojilju kod oca Lorenza kako bi dogovorila posljednji sastanak s Romeom.

Lorenzo je objasnio Romeu kako je prognan iz Verone kad stiže dojilja s Julijinom porukom. U međuvremenu, Paris smišlja kako će zaprositi Juliju. Događaj je bio odgođen zbog Tibaldove smrti, tako da vjenčanje dogovara za dva dana.

Romeo i Julija se uspiju na kratko sresti u njenoj sobi, ali Romeo mora pobjeći kako ga tamo ne bi uhvatila Julijina majka. Julija govori majci kako se ne želi još udati, ali majka za to ne želi niti čuti. U sobu stiže i njen otac koji joj poručuje da će završiti na ulici ako se odbije udati za Parisa.

Julija sva u očaju odlazi kod oca Lorenza kako bi joj dao napitak koji će je usmrtiti.

Četvrti čin

Lorenzo je pun razumijevanja za Juliju i njenu nesretnu sudbinu, ali ipak joj savjetuje da bi za nju sada najbolje bilo da se jednostavno uda za Parisa. Nakon što Julija odbije taj prijedlog, otac Lorenzo smisli novi plan.

Ponudi Juliji napitak koji će joj umrtviti udove tijekom sljedeća četrdeset i dva sata. Svi će biti uvjereni da je mrtva, a u međuvremenu će otac obavijestiti Romea o njihovom planu i organizirati njihov bijeg. Julija se vraća kući u kojoj se svi pripremaju za vjenčanje. Dojilja joj pomogne pripremiti haljinu i nakit, a kad ju je dojilja ostavila na samo, Julija popije napitak.

Dojilja je pronalazi na podu sobe. Svi tuguju i pripremaju se za njenu sahranu.

Peti čin

Baltazar prenosi vijesti Romeu o Julijinoj smrti te on odmah traži ljekarnika koji će mu dati otrov kako bi počinio samoubojstvo. Lorenzo nije mogao prenijeti na vrijeme poruku Romeu o njihovom planu. Romeo posjećuje Julijino tijelo kraj kojega je bdio Paris.

Između njih izbije svađa i Romeo ubije Parisa, zatim popije otrov. Otac Lorenzo ipak je stigao prekasno, više nije bilo spasa za Romea. Julija se ubrzo probudi i kad je ugledala mrtvog Romea odlučila je kako ni ona više ne želi živjeti.

Poljubila je Romeove usne na kojima su ostali tragovi otrova, zatim dohvati njegov bodež i ubije se. Dvije sukobljene obitelji sada su se okupile oko mrtvih tijela svoje djece. Rastrgani tugom pružili su ruku jedni drugima. Napokon su shvatili što je njihova mržnja učinila no sad je bilo kasno.

Analiza likova

Likovi: Romeo, Julija, Paris, Mercuzio, Benvoglio, Tibaldo, obitelj Capuletti, obitelj Montecchi, Julijina dojilja, otac Lorenzo

👉🏼 ZA VIŠU OCJENU! 👈🏼
Analiza djela i likova + najvažnija pitanja / odgovori za ovo djelo! Nabavite ovdje >>>

Biografija:William Shakespeare

William Shakespeare (1564.-1616.) bio je veliki engleski, ali i svjetski dramatičar.

Rodio se u Stratford-on-Avon 1564. godine. Iste godine u Rimu je umro Michelangelo. Bio je najstarije od osmero djece, a živio je u imućnoj obitelji.

Malo se zna o njegovom životu. 1582. godine oženio se za Ann Hathway koja je bila osam godina starija od njega. Brzo nakon toga dobili su kćer Susann te blizance Judith i Hamleta.

Do 1592. godine ne zna se što točno radi jer mu se gubi trag, a tada se u Londonu bavi pisanjem i glumom. Ubrzo nakon toga objavljene su mu poeme "Venera i Adonis" te "Silovanje Lukrecije".

Mnogo je pisao, a njegove drame bile su rado izvođene. Postao je i suvlasnikom kazališta "The Globe".

U zadnjim godinama života odlučuje se vratiti u Stanford gdje 1616. godine umire.

Shakespeare je napisao čak 37 drama, a one se dijele na romantične igre, kraljevske drame ili historije tragedije i komedije.

Neka od najpoznatijih djela Williama Shakespearea su: Henrik IV., Rikard II, Romeo i Julija, Oluja, Otelo, San ivanjske noći, Ukroćena goropadnica, Hamlet, Macbeth, Kralj Lear.

Autor: A.M.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated: 02/22/2023

Views: 6363

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.