Romeo i Julija, William Shakespeare (2023)

William Shakespeare je pisac koji spada u jedno od najbogatijih razdoblja u povijesti svjetskog kazališta, tzv. doba elizabetske drame. U svojim komedijama, ali i tragedijama među kojima je i djelo “Romeo i Julija”, Shakespeare prikazuje građansko društvo i ljude iz običnog puka. “Romea i Juliju” Shakespeare je napisao sredinom posljednjeg desetljeća 19. stoljeća, u vrijeme procvata lirike pod utjecajem Petrarke i njegovo Kanconijera, dok uzore pronalazi u starijoj književnosti Italije i Španjolske. Neposredni Shakespeareov izvor je spjev Engleza Arthura Brookea (1562.), koji se poslužio francuskim prijevodom novela Talijana Mattea Bandellija (1560.).

Djelo “Romeo i Julija” je najpoznatija ljubavna priča svih vremena. To je prva Shakespeareova tragedija, a napisao ju je 1594. godine. Djelo počinje u obliku shakespearovog soneta, a veći dio je napisan u pentametru. Radnja drame se odvija u Veroni, u Italiji. U središtu priče su dvije porodice: porodica Montecchi i porodica Capuletti koje žive u stalnoj svađi. Jednom se prigodom Romeo Montecchi sretne s Julijom Capuletti na zabavi pod maskama u njenoj kući i oboje se zaljubiše na prvi pogled. Potajno se vjenčaju uz pomoć franjevca Lorenza. Svađe su se nastavile, a Tibaldo (Capulettijev rođak) ubija Romeovog prijatelja Marcuzija, te ubojicu stiže Romeova kazna. Romeo je prognan. Julijin otac odluči udati Juliju za Parisa, uglednog mladića. Julija nije pristala na to, stoga joj je otac Lorenzo dao napitak koji izaziva prividnu smrt. Romeo je stigao kod njenog tijela, ali budući da nije dobio poruku oca Lorenza, odluči popiti otrov. Kada se Julija probudila i ugledala Romeovo beživotno tijelo, uzela je njegov bodež i oduzela sebi život. Porodice se izmiruju nad beživotnim tijelima svoje djece.

Shakespeare je čitav događaj sažeo u četiri dana četiri noći. Pisac prikaziva apsurdnost mržnje i svađe i do čega može dovesti nečiji ponos. Njihova ljubav je od samog početka bila osuđena na propast i svi su ih upozoravali na posljedice. Njihova ljubav je prava i to su dokazali tako što su dali svoje živote, jer su radije bili spremni na smrt, nego na razdvojenost.

“Romeo i Julija” postao je najizvođeniji dramski tekst u povijesti kazališta – osim u Engleskoj, jer je u Engleskoj najizvođeniji njegov “Hamlet”. Čuveni Julijin kip se još uvijek nalazi u Veroni, kao i balkon na koji se Romeo penjao. Nema podataka koji bi potvrdili istinitost postojanja te dvije porodice, kao i likova Romea i Julije. Unatoč tome, veliki broj turista posjećuje Veronu, čuveni Julijin kip i balkon. Također, mnogi mladići i djevojke ostavljaju ljubavne poruke na zidu te kuće vjerujući kako će ljubav kojoj posvećuju pismo ostati vječna.

Kratak sadržaj

Radnja počinje tople srpanjske noći kada gradom šeću Samson i Grgur, Capuletijeve sluge u potrazi za kavgom.

Najbolja prilika im se ukaže u trenutku kada sretnu sluge iz druge, suparničke porodice Montecchi. Ubrzo dolazi do tučnjave i sukoba mačevima, koja s vremenom postaje sve veća i u koju se kasnije uključuju i glavari sukobljenih porodica iz Verone. Borbu je na kraju prekinuo dolazak kneza Scale tako što ih je upozorio da će ih kazniti ako se neredi budu ponovili.

Tata i mama Montecchi sretni su što u tučnjavi nije sudjelovao njihov sin Romeo, ali unatoč tome Romeovo ponašanje je u posljednje vrijeme čudno. Primijećeno je kako noću luta šumom, izbjegava društvo i preko dana se zatvara u svoju sobu. Zabrinuti roditelji pokušavaju saznati pravu istinu od Romeova rođaka Benvolija.

Benvolio nije samo rođak nego i Romeov najbolji prijatelj. Uskoro dolazi do istine i pravog razloga čudnog Romeovog ponašanja kada otkriva da je Romeo nesretno zaljubljen jer lijepa Rozalina ne mari za njega. Kako bi ga opet razveselio, Benvolio predlaže da navečer odu tajno na bal Capuletijevih, uvjeravajući ga da će tamo pronaći lijek za svoju bolest. Iako mu je prijedlog bio čudan Romeo prihvaća prijedlog.

U međuvremenu se u porodici Capuleti događa puno toga i uzbuđenje raste svakim trenom. Nije samo bal koji im zaokuplja misli, nego i dolazak grofa Parisa, koji je došao isprositi Capuletijevu kći Juliju. Iako stari Capuleti smatra kako je Julija još uvijek premlada za udaju, ne skriva kako mu je drago što se mladi grof zanima za njegovu kćer. Gulija je djevojka od trinaest godina i neiskusna u ljubavi, ali daje obećanje ocu kako će se nastojati svidjeti Parisu kada ga bude upoznala na plesu.

Ali te iste noći Julija susreće Romea i gotovo odmah Paris i Rozalinda bivaju zaboravljeni. Međutim poseban trenutak između dvoje zaljubljenih ne traje dugo jer Tebaldo, nećak gospođe Capuleti prepozna maskiranog Romea s kojim se odmah želi obračunati. Iako ga je stari Capuleti uspio smiriti, nije uspio ugasiti želju za osvetom. Uskoro nakon bala i ovog nemilog događaja, Romeo se nađe ispod Julijinog prozora i u tom prekrasnom trenutku njih dvoje se zavjetuju na vječnu ljubav i taj tren se odluče vjenčati.

Fra Lovro koji ih je pristao vjenčati zabrinut je zbog ljubavi koja se tako naglo dogodila. Unatoč svoj zabrinutosti koju osjeća zbog ljubavi dvoje mladih ljudi, nada se kako će ovo vjenčanje dovesti do završetka sukoba između dvije porodice, što već dugo traje. Nažalost sudbina se pobrinula da ne ide sve tako lako i Romeo koji se tek vjenčao sa Julijom nailazi na svoje prijatelje Mercuzija i Benvolija kako se svađaju sa Tebaldom, koji je došao po osvetu.

Tebaldo izaziva Romea na dvoboj, ali Romeo to ne prihvaća. Priznaje kako Capuletijeve voli podjednako kao i svoju porodicu. Spomenuto priznanje je naišlo na šok kod svih prisutnih. Mercuzio prihvaća Tebaldov izazov i Tebaldo ga probode. Zbog osjećaja krivnje jer je prijatelj poginuo zbog njega, ali i bijesa, Romeo napada Tebalda, a u borbi na život i smrt pobjeđuje upravo Romeo, zbog čega mora u progonstvo. Julija ne može dočekati prvu bračnu noć kada napokon dolazi dadilja sa užasnim vijestima o tome da je Tebaldo mrtav, a da je knez potjerao Romea iz grada. Slomljenoj Juliji dadilja priznaje da se Romeo sakrio kod fra Lovre.

Stari Capuleti ne može vjerovati da je Tebaldo mrtav, a još je više uzrujan zbog patnje njegove kćeri Julije. Zbog toga odlučuje požuriti njeno vjenčanje s grofom Parisom. Julija se odbije udati za grofa što naljuti starog Capuletija. Kako nije naišla na razumijevanje i pomoć kod nikoga, Julija odlazi kod fra Lovre i smišlja poguban plan.

Ona treba popiti napitak koji će na 42 sata zaustaviti njeno disanje zbog čega će svi pomisliti da je mrtva. U međuvremenu će fra Lovro poslati glasnika po Romea, koji se sada već nalazi u Mantovi, nakon čega će se Romeo i Lovro sakriti u grobnicu i pričekati dok se Julija ne probudi. Romeo će je tada odvesti sa sobom, a nakon što fra Lovro objavi da su vjenčani, moći će se vratiti u Veronu. Julija napokon ispije napitak.

Sljedeće jutro kada je dadilja došla da pripremi mladu za vjenčanje šokira se kada shvati kako Julija ne diše i u cijeloj kući Capuletijevih zavlada tuga. Fra Lovro po planu šalje poruku Romeu, ali pismonoša ne uspijeva stići do Mantove. Romeov sluga Baltazar dolazi prvi i javi mu da je Julija mrtva. Izvan sebe zbog šokantne vijesti Romeo kupuje otrov i kreće prema Veroni. Tamo zatječe tužnog Parisa s kojim kreće borba nakon čega Paris biva ubijen.

Posljednja Parisova želja bila je da ga pokopaju uz Juliju, što mu Romeo prije nego što je umro obeća. Kada je primijetio Juliju kako leži, Romeo misleći da je zaista mrtva ispija otrov i umre. Fra Lovro se požuri prema grobnici, ali stigavši tamo naiđe na Parisa i Romea kako leže mrtvi. Napitak koji je Julija popila prestaje djelovati i ona se probudi. Kada primijeti da je Romeo zaista mrtav, odbija otići iz grobnice, uzima nož i ubija se. Tragična smrt na kraju je ujedinila dvije porodice i prekinula dugovječnu mržnju.

Vrsta djela: drama (tragedija)

Vrijeme radnje: između 14. i 15. stoljeća

Mjesto radnje: Verona i Mantova

Likovi: Romeo, Julija, Montechi i Capuleti, Paris, Tibaldo, Monah Lavrentije

Analiza Likova

Julija Capuleti – mlada i lijepa djevojčica. Ima samo četrnaest godina. Za vrijeme radnje koja je trajala pet dana doživjet će velike promjene u svome životu. Nakon što je prvi put srela Romea, zaljubila se u njega na prvi pogled. Tako će od djevojčice koja je živjela sa svojim roditeljima i dadiljom, postati mladom ženom, koja je sposobna sama donositi važne životne odluke. Ona je praktična osoba i idealizira život. Iako je svjesna mnogih životnih problema koji čovjeka mogu zadesiti u životu, ona je ipak uvjerena da ljubav pobjeđuje.

Romeo Montechi – Pametan je i simpatičan mladić koji se može pohvaliti mnogim plemenitim vrlinama. Strastven i ponekad živi u svijetu mašte, a sanja o velikoj ljubavi. Najbolji prijatelji su mu Mercuzio i Benvolio. Na početku priče jako je zaljubljen u Rozalinu, ali ona ga ni najmanje ne doživljava. On neće znati što je prava ljubav sve dok ne upozna Juliju. Romantičan je i jako osjećajan, vodi se osjećajima kroz život i oni su nešto najvažnije za njega. Kada je sreo Juliju bio je obuzet osjećajima ljubavi i strasti, a sve to na kraju je rezultiralo tragedijom.

William Shakespeare biografija

William Shakespeare smatra se najvećim svjetskim dramatičarem. Rodio se 1564. godine u gradiću Stratfordu na rijeci Avon, u imućnoj porodici.

Godine 1582. oženio se s Ann Hathway s kojom je dobio kćer Susann i blizance Hamneta i Judith. Do 1592. godine ne zna se pouzdano što se sa Shakespeareom događa, ali od te godine boravi u Londonu.

Godine 1593. objavljena mu je poema “Venera i Adonis”, a iduće godine poema “Silovanje Lukrecije”. Postaje suvlasnikom poznatog kazališta “The Globe”.

Potkraj života vraća se u rodni Stratford gdje umire 1616. godine. Napisao je 37 drama, koje se dijele na kraljevske drame ili historije, komedije, tragedije i romantične igre. Danas su mu najpoznatije drame: “Rikard III”, “Romeo i Julija”, “Ukroćena goropadnica”, “Mletački trgovac”, “Na tri kralja ili Kako hoćete”, “Hamlet”, “Othello”, “Kralj Lear”, “Macbeth”, “Mjera za mjeru”, “Vesele žene Windsorske” i mnoge druge.

Osim drama Shakespeare je pisao poeme i sonete.

Autor: S.Š.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated: 02/20/2023

Views: 6367

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.